Smartlog v3 » Kavalergangen » "Jamen de lyver jo" eller Hanne Helths store bryster (høring om prostitution)
Opret egen blog | Næste blog »

Kavalergangen

om identitet, køn og seksualitet

"Jamen de lyver jo" eller Hanne Helths store bryster (høring om prostitution)

4. Jun 2008 10:20, Eini

Jeg havde en underlig oplevelse i går. Jeg var til høring om prostitution i Folketingets fællessal, og det var første gang, jeg overværede debatten i kød og blod. Der var en række oplægsholdere og paneldeltagere med tilsyneladende flotte referencer på titelbladet. Jeg var optimistisk. Det kunne godt være, sexarbejderne ikke var inviteret, men de var der da. Blandt publikum. Som ordstyreren Ulrik Dahlin også startede ballet med at klargøre, underforstået at de jo ikke skulle brokke sig.
I det hele taget blev der indledningsvis brugt en del energi på at underkende folk, der var uenige i, hvad denne hørings åbenbart klart forudbestemte konklusion var. Randi Iversen fra Dansk Kvinderåd, som stod for indledningen, fik således understreget, at modfløjens eneste agumenter var "retten til frit valg" og "den lykkelige luder" og at man ikke skulle underkende, hvordan tingene rent faktisk var, bare for at være kritisk. Derpå opfordrede hun til en åben og saglig debat. Hm.

Peter Thielst var første taler, og han tog salen med storm. Dvs. jeg sad med åben mund og brændende hovedpine, da han var færdig, og alle salens kvinder, som ellers ville bruge mange timer på at føle afsky ved Peter Thielsts nedladende og opsvulmede facon, som man kender det fra sin bedrevidende bedstefar, gav ham svulmende applaus.

Jeg kan langt fra huske alt, hvad han sagde, da jeg har en klar følelse af at være blackoutet af chok. Det gjorde stort indtryk på mig. Især fordi han sågar havde tillusket sig retten til titlen "filosof".

Aldrig har jeg følt mig så nedvurderet som kvinde. Han forudsatte, at sex historisk var noget mænd havde tillusket sig og at prositution var en patriarkalsk opfindelse. Kvinder havde tilsyneladende ikke et seksuelt subjekt, så derfor måtte alle deres seksuelle valg være mandens ansvar. Det valgte mine feministiske medsøstre så at overhøre. Eller rettere: at tilslutte sig.

 


Han brugte også meget tid på at parodiere "vores fløj" og underkende alle de dårlige argumenter, han selv havde smidt i munden på os. Det er en udbredt strategi at opfinde lette modargumenter frem for at høre de reelle argumenter.

Da en tidligere prostitueret og nu psykolog rejste sig op og med bævende stemme spurgte, hvorfor han talte så grimt og nedladende om hende, da hun godt selv mente, hun var i stand til at vurdere sin situation via sit psykologvirke gennem 10 år og ikke kunne genkende hans beskrivelser, svarede han fnysende, at alle mennesker jo forsøger at lyve for sig selv for at kunne holde ud at leve, og at hendes udtalelser derfor var ugyldige.

Alle mennesker. Inklusive Peter Thielst selv altså. Ikke engang hans filosof-titel kunne redde ham fra det bizart absurde i den påstand, der forhindrer ham selv og alle andre i at udtale sig gyldigt om noget som helst. Spørgsmålet er så, hvorfor han overhovedet bruger tid på at deltage i en høring.

Igen et blackout, men han sluttede af med et citat, der, som han sagde "handler ikke om prostitution, men om selvmord, men det er så måske alligevel også det samme".

 

  

Næste taler var Carina Ohlsson fra Sverige. Jeg er heldigvis rigtig dårlig til svensk, så jeg forstod ikke det meste af, hvad hun sagde. Men hun havde også et fint powerpointshow med. Der viste hun bl.a. statistikker med svenskernes tilfredshed med sexkøbsloven, hvor 70% af svenskerne i 2001 og 80% i 2002 var tilfredse med loven. Hun fremlagde ingen nyere statistikker, men jeg mener at have set en fra 2006/07, som viser at opbakningen til loven er faldet betydeligt. Det er selvfølgelig lidt ligegyldigt at påstå, før jeg har den kilde (help me out ;))

Der var også eksempler på poilitiske kampagner. Blandt andet en plakat med otte mænd, der står og smiler op i kameraet. På plakaten står der så, at "1 ud af 8 mænd har købt sex". Så kunne vi chokeres over, at der blandt disse tilsyneladende tilforladelige mennesker var et monster, eller en "torsk" som svenskerne jo konsekvent og med smirket smil kalder sexkøbere. Tænk, hvis man kunne tale om kvinder på samme måde.

Hun fremførte også et eksempel på et bordel, en betjent havde set. På bordellet var der ringe kår. Bl.a. skulle man betale for at gå på toilettet, og nogle af mændene, der besøgte stedet onanerede. Derudover var pigerne ikke frie til at forlade bordeljobbet uden at afbetale en tånhøj gæld. Selvom bordellet tydeligvis var forbundet med trafficking, blev det fremført som repræsentativt for alle bordeller. Nogle af pigerne, der arbejdede der havde 450 kunder på 40 dage (hvad er det for et tal? Er det i stedet for at sige 10-15 kunder om dagen?), og pigerne var i snit 20-26 år. Jeg bed mærke i aldersgennemsnittet, for det var da underligt at fremføre et gennemsnit sådan.

Carina Ohlsson blev dog derefter opfordret til at svare på, hvor mange bordeller, de havde haft kendskab til, og efter lang tids nølen svarede hun "5". Så kan jeg godt forstå, det er svært at lave et gennemsnit.

 

  

 

Hanne Helth var den næste og en dygtig taler. Hun manipulerede groft med fakta og tilsluttede sig Peter Thielsts opfattelse af, at kvinden ikke har et seksuelt subjekt. Hun fik understreget, at en sexkunde køber sig til 30 minutters total magt over en kvinde og tog i samme ombæring afstand fra perversioner som sadomasochistisk sex. Jeg blackoutede igen. Jeg lukkede af for mine følelser og lod tankerne flyde et andet sted hen. Jeg forsøgte at fokusere på Hanne Helths anseelige bryststørrelse, og hvordan disse så ud nøgne. Jeg blev et offer for coping-strategies.

Kvalmen og ubehaget bankede mod bryst og pande, og pludselig fik jeg en underlig følelse. Hvad nu, hvis det var mig, der tog fejl? Hvad nu hvis de havde ret i alt det, de sagde. Åh, hvor ville det være dejligt, hvis det forholdt sig sådan, og jeg bare kunne give slip. Give slip og klappe og grine af deres kvikke bemærkninger, hænge ud med alle de mange kvinder omkring mig, når det blev pause. Føle mig elsket i stedet for hadet. Det var så absurd, hvad de sagde, at der da måtte være noget, jeg ikke forstod.
Men så fik jeg øje på Hanne Helths store bryster, og det gik op for mig, hvor underligt fængslede store bryster ser ud, når man forsøger at skjule dem bag højhalsede bluser. Der var et eller andet, der ikke stemte. Der manglede noget. En kavalergang, et nøgent ben eller bare et lille flirtende smil på denne varme sommerdag. Et eller andet udtryk for, at vi lever i en verden, der udover så meget andet, også består af menneskelig lyst og legemlig glæde, en verden af håb og drømme om kroppe, vi kan eller ikke kan få lov til at røre ved, og at det er okay.

Claus Lautrup var den sidste taler før pausen, og han var faktisk begavet at høre på. Han var tydeligvis træt af den arrogance og det stigma, som "veluddannede middelklassekvinder" påførste prostituerede og deres kunder. Og det var rart at høre nogen sige.

Efter pausen var der nogle forholdsvis fornuftige talere på. Nell Rasmussen fortalte, hvordan risikofaktorerne ved prostitution først og fremmest var forbundet med stigmatiseringen. Faktisk nævnte hun, så vidt jeg husker, ikke andre. Hun insisterede også på at fastholde prostitution som socialt problem. Hvor meget hun havde tænkt over sammenhængen mellem de to, ved jeg ikke.

Jeanett Bjønnes havde skrevet Ph.d om prostitution og havde i den forbindelse interviewet en del prostituerede. Hun forklarede, hvordan de prostituerede ikke kunne genkende sig selv i de beskrivelser, politikere og andre tegnede af dem, og manede til, at man hjalp dem på deres egne præmisser. Som det var nu, fortalte hun, havde de mennesker, man forsøgte at hjælpe, ikke tiltro til det sociale system af samme årsag, og derfor kunne man have nok så gode intentioner, uden at det vil komme dem, man forsøger at hjælpe, til gode.

Hun understregede også, at mange af de problemer og "skadevirkninger", der nævnes i forbindelse med prostitution kan have været til stede, før vedkommende begyndte at prostituere sig.

Derefter holdt Steen Schapiro et glimrende oplæg for døve ører, som kan læses her . Han appellerede til at stoppe fløj-mentaliteten og samles om det, vi er fælles om: et ønske om at hjælpe. Ingen respons.

Min kvalme fortog sig lidt. Men da en kvinde fra Dannerhuset havde vrøvlet lidt, og jeg så at Balder Mørk og en eller anden ekstrem svensk feminist var på efter pausen, besluttede jeg at tage hjem før tid.

Jeg har forsøgt at bløde ubehaget lidt op med nogle søde piger fra halvfjerdserne. Der var en helt anden glød over pornografien dengang, synes jeg. Som om pigerne turde nyde det.

Kommentarer

 1. Eini
  4. Jun 2008 10:23
  1

  @ TheHumanStain

  Nu har vi jo lidt forskellig smag. Men er pige nummer 4 fra oven i øvrigt ikke noget for dig? Især hvis hun havde en lidt anden krop ;)

 2. Høgen
  4. Jun 2008 10:59
  2

  Det var dog et helt pragtfuldt stykke gonzojournalistik! Stor fornøjelse at læse.

  Men indholdet er jo temmeligt trist. Utroligt at disse højtuddannede mennesker med ellers selvstændige meninger inkl. hang til at flashe samme, fuldstændigt skruer lillehjernen fra og labber ethvert seriøst eller useriøst indlæg i sig, blot det støtter den allerede foretagne konklusion. Utroligt at en højt profileret organisation arrangerer en høring der bevidst udelader argumenterne imod den allerede foretagne konklusion. Utroligt at i sådan en forsamling af indsigtsfulde humanister hujes de rette synspunkter frem, og de forkerte buhes ud. Er dette vores intellektuelle niveau i Danmark anno 2008??

  Nå for ikke at få et blackout også, vil jeg koncentrere mig om det væsentlige: Jeg sætter mine 5 stemmer på kvinden på det øverste billede, fordi hun ser så nysgerrig og sød ud. Jeg får også lyst til at være sød og nysgerrig ;-)

 3. Eini
  4. Jun 2008 12:16
  3

  @ Høgen

  Tak! :)

  Men ja, det er temmelig trist. Jeg var decideret deprimeret hele dagen i går og skældte ud på min stakkels sagesløse kæreste uden grund.

  Hurra for, at du viderefører stemmetraditionen! Det skal også være lidt hyggeligt en gang imellem. Jeg sætter også mine 5 på pige nr. 1. Jeg synes, hun er rigtig dejlig.

 4. Camilla
  4. Jun 2008 14:57
  4

  Det lyder hæsligt... *skammer mig over, at veluddannede humanister tilsyneladende opfører sig så... slet og ret dyrisk ("flok-dyrisk") som det, du beskriver*. Hvor lyder det dog ulækkert.

  Ham Peter Thielst skulle sgu da kastreres med en rusten smørkniv af en horde hujende feminister. I stedet klapper de af ham. Hold kæft, hvor mærkeligt. "Vi lyver alle for os selv..." jamen, uden tvivl - men kan man ligefrem tillade sig at bruge dette som et modargument mod en diskussionspartner, hvis diskussionen skal forestille at være seriøs (retorisk spørgsmål). Det er langt ude, hvad visse mennesker, der formentlig har været velbegavede til at starte med, kaster sig ud i af svinskheder for at blæse med vinden, når de har lugtet, hvad vej, den blæser.

  Den eneste forskel på Thielst og Rasmus Nøhr er, at Thielst formentlig kan læse tekster med et højere lix-tal... Ja, og så kan Nøhr da kun være en mere sympatisk person.

  Jeg kan også godt lide dine billeder. Rart at se kvinder, som de er - hår på kussen og hængepatter. Det der mærkelige plastik-porno-ideal med de samme store silikonebryster, de samme flade maver og de samme glatbarberede skridt bliver man altså af og til grundigt træt af - træt af på *gab*-måden, ikke på forargelsesmåden (for mit vedkommende).

 5. Eini
  4. Jun 2008 15:32
  5

  @ Camilla

  Jeg synes også, det er rart at se nogle piger, man ikke er vant til at se. Men hvis det var pigerne i mit indlæg, der var overalt i pornoverden, og det nuværende "plastik"-ideal, der var undtagelsen, tror jeg, jeg ville tænde mere på det sidste :)
  Jeg fandt også en billedserie med halvfjerdserporno, hvor pigerne var barberede. Det var utroligt frækt, synes jeg.
  Det er vist noget med, at det føles mere autentisk, når det skiller sig ud.

  Men hængepatter? Den forstår jeg ikke... Jeg synes, alle pigerne har fine struttende ungpigebryster (bare af større størrelse), måske med undtagelse af nr. 6 fra oven, som til gengæld har et sødt ansigt :) Men jeg tror, man meget hurtigt kommer til at tro, at hængepatter er alt over en c-skål, som ikke er silikone. Blyantstesten og alt det der. Det synes jeg er noget underligt noget. Jeg har sgu set hængepatter, og dem behøver man ikke lave nogen blyanstest på.

 6. Camilla
  4. Jun 2008 15:38
  6

  Du har ret - det var også mest nr. 6 fra oven, jeg havde i baghovedet.

 7. Eini
  4. Jun 2008 15:48
  7

  Pyha.. jeg blev helt bange... jeg begyndte straks at overveje plastikoperationer, og det synes jeg er lige tidligt nok :/

 8. TheHumanStain
  4. Jun 2008 16:21
  8

  @Eini

  Hvis man nu tager dine modeller og lægger dem sammen mine og dividerer med to - så begynder man at have noget, der ligner nogenlunde normale brystmål :)

  Nummer fire er lækker, men hun får kun en stemme af mig... også den allersidste får en stemme, og så får nummer to de sidste tre. Hun ligner en af kasseassistenterne i min lokale Netto, og den kvinde gør mig udefinerbar :)

  Der er adskillige vidneudsagn om, hvor ubehagelig den høring var - der er flere, der bostavelig talt har udviklet symptomer af den, se fx Maj
  http://www.ebblog.dk/1068/perma/47404/

  Det er nemt at sige for mig, for det er ikke min seksualitet, der bliver sendt tilbage til middelalderen. Men jeg ser egentlig det her som et skridt fremad for de værdier, som vi forsvarer. Indtil nu har vores venner på kriminaliseringsfløjen hævdet, at de gik ind for en kriminaliserings af hensyn til de prostituerede. Sekundært af hensyn til kvinder i almindelighed. De positioner er de presset ud af, og nu har de ikke andet end deres had tilbage at argumentere med. Det var ubehageligt at høre på for jer, der mødte op. Men det er ikke et synspunkt, der har nogen opbakning af betydning i befolkningen. Tværtimod tror jeg de fleste vil væmmes ved det ligesom i gjorde, når det kommer uden for Christiansborgs tykke mure.

  Der er et punkt, hvor jeg ikke kan følge dig - jeg har ikke nogen som helst trang til at se Hanne Helths bryster. For min skyld må hun gerne holde dem bag lås og slå :)

 9. TheHumanStain
  4. Jun 2008 16:42
  9

  Nå for helvede... nu fjernede de bl.a. nr. 2. Jeg havde godt på fornemmelsen, at hun ikke var sådan lige at løbe om hjørner med :)

  Måske vil de acceptere det, hvis du linker til kilden?

 10. Høgen
  4. Jun 2008 17:11
  10

  @Stain

  Hanne Helths bryster ... i højhalset bluse ... bag lås og slå ... bortgemt kavalergang. Jeg er ikke sikker på jeg er lige så hurtig til at dømme situationen ude, som du er. Man kan jo vælge at se særlige muligheder i stedet for begrænsninger!?

  Eini skrev: "det gik op for mig, hvor underligt fængslede store bryster ser ud, når man forsøger at skjule dem bag højhalsede bluser". Jeg er stadigvæk i tvivl om det er det, hun mener, eller om det skulle have været "underligt fængslende". Begge dele kan jeg følge, og de giver begge interessante associationer. ;-)

 11. Eini
  4. Jun 2008 18:12
  11

  Skal I absolut læse alting så bogstaveligt. Dumme mænd :)

 12. Eini
  4. Jun 2008 22:31
  12

  Altså, det var ikke sådan ment... jeg synes i virkeligheden, I er ret søde :)

 13. Zenia
  5. Jun 2008 00:42
  13

  "eller en "torsk" som svenskerne jo konsekvent og med smirket smil kalder sexkøbere. Tænk, hvis man kunne tale om kvinder på samme måde." - altså... vi kalder dem vel 'sild', gør vi ikke - det lugter da også af fisk. ;)

  Sorry, jeg kunne ikke dy mig. Jeg får sådan en trang til at fyre noget totalt plat af i håb om at kunne trække lidt på smilebåndet oven på sådan en omgang. Og ja - jeg kender godt den følelse, du vist nok befandt dig i på et tidspunkt: "hvad nu, hvis jeg tager fejl? Hvad nu, hvis det faktisk er rigtigt, at alle dem, der siger, at de trives nu, vil være vrag om 10 år, og at jeg selv er forblændet af et-eller-andet, som jeg end ikke er i stand til at få øje på her og nu?" Man kan aldrig være sikker, vel? Det kan Peter Thielst heller ikke - og han fik åbenbart fanget sig selv i det der nifty lille paradoks, der opstår, når man hævder at andre lider af Stockholmsyndrom, er hjernevaskede eller bare ofre for falsk bevidsthed - hvordan undsiger man lige sig selv?

  Nogle gange får jeg en fornemmelse af, at den slags feminister, der har travlt med at gøre alt sexet og kvindeligt til noget forfærdeligt og mandeskabt, i virkeligheden er en gruppe mennesker med meget lavt selvværd og meget høj intelligens. De har så i fællesskab fundet nogle slet ikke dårlige argumenter for, hvordan det kan være kvindeundertrykkende, når kvinder kun vurderes på det ydre. Som om det var mindre tingsliggørende, når man kun vurderes på sit intellekt. Kroppen MÅ bare ikke være det, der giver os selvværd - for uha nej... den forgår jo og bliver rynket og slap med årene, og hvordan kan vi så fortsat elske os selv? Hvor er det egentlig nogle sørgerligt åndsfattige argumenter.

  Det var et sidespring - jeg var egentlig herinde for at lede efter en kommentar, som jeg tror findes et sted herinde - og så faldt jeg over det her indlæg - og faldt i staver. Jeg ville egentlig gerne have været med til den høring. Men det lyder som om, jeg ikke er gået glip af det vilde - udover oplevelsen af, at det faktisk _er_ så grotekst.

 14. Henrik
  5. Jun 2008 01:13
  14

  Ja, det er nogle gode billeder af nogle flotte kvinder. Vækker behagelige minder.

  (Og et underholdende referat).

 15. TheHumanStain
  5. Jun 2008 02:10
  15

  @Eini

  Jeg følte mig ikke truffet, og jeg tror heller ikke Høgen gjorde det. Vi er jo netop ikke dumme i denne diskussion. Tværtimod; som mænd kan vi føre lange og indsigtsfulde samtaler om kvinders bryster. Vi kan faktisk næsten ikke lade være :)

 16. Vogter
  24. Jul 2008 22:19
  16

  ÆV. Jeg er virkelig nedtrykt over den høring.

  Jeg er ikke engang sexkunde, men den høring var en omgang manipulerende svineri.

  Gid SIO ville lave deres egen offentlige høring og invitere revl og krat men være odstyrerer selv.

  gad vide hvor mange af de 'officielle', der var til denne høring der ville turde dukke op....

 17. space ambient
  24. Aug 2008 13:48
  17

  Hende på det første billede ser ellers godt nok sød ud. Hende kunne jeg godt tænke mig at få stangen op i. Hun er ikke meget ældre end 19 år på det billede - måske har hun været ansat som sekretær og skulle give en 40 år ældre mandlig chef "særlig service" hver dag. *savle* Man får helt lyst til et lederjob igen.

 18. Høgen
  25. Aug 2008 00:26
  18

  Herligt at der fra tid til anden er nogen, der skriver på dette indlæg, så man kan gense denne herlige 70'er erotica. Et glimrende valg, Eini!

 19. Nina
  23. Dec 2009 21:43
  19

  Min kommentar er meget forsinket, men jeg vil bare lige sige at det er altså forholdsvis gængs at man betaler en femmer for at gå på toilettet, også på restauranter og caféer, i Sverige. Det er en sær skik, men ikke noget der udelukkende findes på onde, væmmelige bordeller. (Vi kender til fænomenet på fx McDonalds familierestauranter herhjemme).

  Denne lille oplysning til at forklare at forbudsfolk bør gøre en større og bedre indsats for at rent faktisk finde belæg for deres påstande. Fx ved at finde mere klarttænkende talspersoner.

Skriv et brev til mig

Eini Carina Grønvold
Eini Carina Grønvold

Arkiv


Tags

Arkiv