Smartlog v3 » Kavalergangen » D. 8. marts 2009
Opret egen blog | Næste blog »

Kavalergangen

om identitet, køn og seksualitet

D. 8. marts 2009

11. Mar 2009 16:51, Eini

D. 8. marts i år skete der mindst to gode ting.

 

En ny feministisk platform blev lanceret med bloggen feministsinspace.wordpress.com/ . Bloggen styres af fire faste kvindelige bloggere og en masse gæsteskribenter, og målet er at skabe mere rum i feminismen. Det er der brug for.

 

  

 

Men vigtigst af alt  gik sexarbejdere og feminister for første gang i Danmarkshistorien på gaden for at demonstrere for sexarbejderes rettigheder.

 

Til den lejlighed holdt jeg en tale. Talen kan læses her:

 

Til at starte med vil jeg spare jer et kort øjeblik for politisk brandtale og ganske enkelt takke hver og en af jer, der er mødt op i dag, for overhovedet at være her.

Tak for det!

Vi er ikke mange, og det kunne man ikke forvente, vi ville være. For det kræver MOD at være her i dag. Det kræver MOD at gøre op med flere tusinde års historier. Historier om kvinden som svag og sårbar. Historier om skamfuld seksualitet og syndefald. Historier om madonnaen og luderen. Historier om horen, skøgen, tøjten som den faldne kvinde, der skal reddes ind på dydens – moralens – smalle sti. Historier om sagesløse kvinder, der bliver begæret og nedlagt og ALDRIG ALDRIG ALDRIG begærer og nedlægger.

En løgn, der siges ofte nok og som ikke afvises og modsvares, kan desværre opnå karakter af en sandhed. En moral, der ophøjes længe nok kan forveksles med et indlysende faktum.

 

Så hvordan får vi stoppet disse løgne? Hvordan får vi fortalt nye historier, der kan erstatte de gamle? Det gør vi, først og fremmest, ved at stå her i dag.

 

Få hundrede meter fra hvor vi står nu er en masse mennesker samlet i 8. marts-initiativets demonstration for at forbyde prostitution. Få hundrede meter herfra genfortælles de gamle historier om kvinders sårbarhed endnu en gang.

I mine øjne viser det, at en stor del af kvindebevægelsen er i en sørgelig forfatning. Feminismens navn er blevet taget til gidsel i en sag, der handler om alt andet end det, feminisme BØR handle om.

Det burde være åbenlyst, at der er noget galt, når en feministisk demonstrations hovedtaler er en af tidens mest populære mandlige politikere og demonstrationens formål er at bekæmpe andre kvinders rettigheder.

 

”Forbyd sexkøb”, siger de. Det skal være den mandlige sexkunde og ikke den kvindelige sexarbejder, der skal stilles til regnskab for usædeligheden.

 

Men at ulovliggøre sexkøberen ER ultimativt at ulovliggøre sexarbejderen. Den eneste forskel er, at man ikke engang tilkender sexarbejderen ansvarlighed og selvbestemmelse nok til at stille hende til regnskab for sine egne valg. Og dét fordi hun er KVINDE – der er sjovt nok ingen, der hidser sig op over, at mænd sælger sex.

 

Udover drastisk at forværre sexarbejdernes generelle vilkår, ville netop dén lovgivning også være med til at reproducere en forestilling om, at manden skal beskytte og tage ansvar for kvinden, for kvinden er sårbar og ude af stand til at handle selv.

 

Det er lige præcis de forestillinger, som det burde være feminismens opgave at slå i tusind stykker.

 

For kvinder er ikke svage! Vi er stærke, handlende individer, der har ret til bestemme over vores egne kroppe! Der har ret til, som samtykkende voksne, at dyrke sex med hvem vi vil og hvordan vi vil, uanset om der er penge involveret eller ej!

 

Så hvor er feminismen henne?

 

Er det fordi, vi kvinder er løbet tør for ting at kæmpe for, at landets største feministiske forsamling kæmper under samme antifeministiske parole for andet år i træk? Det ville visse feminisme-kritikere sikkert sige...

 

NEJ!

 

Der ER STADIG en kvindekamp at kæmpe! Hvad vi kæmper for – her –  i dag er kvindens frigørelse fra patriarkatets jomfru-ideal!

Vi ønsker at gøre op med forestillingerne om en romantisk, monogam seksualitet som den eneste mulighed for kvinder. Vi vil kæmpe for en kultur, hvor kvinder anerkendes som handlende subjekter med ret til egne tolkninger af det værktøj, der er seksualiteten, og det UDEN for moralske forestillinger om, hvad der er en RIGTIG seksualitet, og hvad der ikke er.

 

Kampen for sexarbejderes rettigheder er en social kamp, hvor målet er anstændige arbejdsforhold for sexarbejdere, men den kamp er også et symbol for frisættelsen af kvindens seksualitet, og det er derfor, vi står her i feminismens navn i dag!

 

Kommentarer

 1. Dalgaard
  11. Mar 2009 21:32
  1

  Det er en feminisme, jeg kan tage seriøst.

 2. Camilla
  17. Mar 2009 16:07
  2

  Hep-hep... Hurraaaaa! Saa fik jeg laest din tale. Den er flot!!

  Som skrevet andetsteds synes jeg dog, det er vanskeligt at kalde det for en kamp imod patriarkatets jomfruidealer, naar de fleste af dem, hvis holdninger vi bekaemper, er kvinder.

 3. Eini
  18. Mar 2009 11:37
  3

  @ Camilla

  De patriarkalske forestillinger (som når det kommer til stykket er ét ordvalg af mange), derunder idealiseringen af den jomfruelige kvinde, opretholdes ikke primært af mænd, som jeg ser det. Men det var en mandsdomineret verden, der cementerede disse idealer i sin tid, også selvom jeg mener, det heller ikke dengang udelukkende var i mændenes interesse at opretholde dem.
  Kvinder har altid konkurret med kvinder, og i mange år var den seksuelt frigjorte kvinde en trussel for gruppens overlevelse.

Skriv et brev til mig

Eini Carina Grønvold
Eini Carina Grønvold

Arkiv


Tags

Arkiv