Smartlog v3 » Kavalergangen » Leonora Christina Skov og den kvindelige synsvinkel
Opret egen blog | Næste blog »

Kavalergangen

om identitet, køn og seksualitet

Leonora Christina Skov og den kvindelige synsvinkel

6. Aug 2008 20:08, Eini

Leonora Christina Skov har i Weekendavisen d. 26.-27. juni skrevet en anmeldelse af Cecilie Rosdahls ”Kontrakten”. Selve anmeldelsen er en sandsynligvis fortjent tilsvining af, hvad der ifølge LCS burde være blevet i skrivebordsskuffen. Makværk kalder hun det og fremhæver de klodsede metaforer. Jeg studser lidt over, at LCS i sin roman ”Champagnepigen” i mindre skala begår samme litterære fejl, som hun her kritiserer Cecilie Rosdahl for, men lad nu det ligge. Man kan vel godt være en god anmelder, selvom man er en dårlig forfatter.

LCS påpeger, at hun var positivt indstillet på at læse bogen, da hun mener, ”der bliver skrevet alt for lidt om sex fra en kvindelig synsvinkel”. En kvindelig synsvinkel. Hvad mon den selvudnævnte queer-tilhænger Leonora mener med det?

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg ikke læser LCSs skriblerier med samme åbensind, som hun påstår at have lagt for dagen med denne bog. Faktisk har hun længe fortjent en overskrift på min blog, og det er lidt af et tilfælde, at det er denne anmeldelse, der udløser en sådan.

Vi kvinder er tilsyneladende fastholdt i et (selv)billede af at være en minoritet. Vi er en undertrykt, homogen gruppe, der kæmper for nogle fælles rettigheder og interesser, på trods af, at vi udgør omtrent halvdelen af jordens befolkning. Sådan fremstår vi i hvert fald, for som en hver anden homogen minoritet har vi fortalere, repræsentanter. Og Leonora Christina Skov er en af disse.

I virkeligheden er alt, det kræver for at blive en sådan fortaler, at man er kvinde og udtaler sig offentligt på en måde, som ikke stiller spørgsmålstegn ved, hvad vi tidligere har hørt kvinder sige, og så er lidt interessant at høre på. Og det opfylder Leonora.
Hun er veltalende, klæder sig kvindeligt men tækkeligt, har en kandidatgrad og så er hun tilmed ung. Hun kan videreføre de gamle idealer til en ny generation.

Det skal ikke forstås sådan, at kvinder, der mener andet end den gængse feminisme ikke får lov at udtale sig, men de bliver netop præsenteret som en opposition til kvindekønnets sande interesser repræsenteret ved den gammel-feministiske skole.
Men det forklarer i virkeligheden, hvad Leonora mente med ”den kvindelige synsvinkel”, som jeg bemærkede tidligere. For der er en kvindelig synsvinkel. Den kvindelige synsvinkel er den, der siger, at prostitution er et fængsel, at sex uden kærlighed er vold mod kvinder, at seksuelle afvigelser er en kræftsygdom udløst af patriarkalske usunde konstruktioner og at kvinder grundlæggende (måske qua deres martyrium) er svagere og mere hjælpeløse end mænd.

Jeg vil ikke lægge LCS disse ord i munden, ligesom jeg ikke vil bebrejde hende at kritisere en ud fra anmeldelsens citater at dømme talentløs bog, men det hænger skam sammen med, hvad der helt præcist udløste dette blogindlæg; Rubrikken til hendes anmeldelse af Rosdahls bog lyder således:


”Er De til S/M-forhold, kræftsygdom, selvmord, prostitution, incest, vold, fængsel og mord, er Cecilie Rosdahl lige noget for dem.”


Nu ved vi så, hvor skabet skal stå. Og ikke det der moderigtige designerskab, som Leonora selv er sprunget ud af, men det beskidte, aflåste tabu-skab, som åbenbart stadig gør sig bedst ved siden af alle verdens elendigheder.

Kommentarer

 1. Camilla
  8. Aug 2008 14:28
  1

  LCS er en skrap moster. Jeg har mere end en gang moret mig over hendes skarpe pen - men som person indgyder hun heller ikke den store sympati hos mig.

  Ja, man kan spørge sig selv, om der ikke er noget selvmodsigende ved at tale om en kvindelig synsvinkel, når man er queer-tilhænger. Jeg er sikker på, at svaret ville blive langt, intellektuelt og indviklet:).

  I øvrigt er det vist snarere normen end undtagelsen, at gode anmeldere selv er dårlige forfattere. Gode anmeldere er jo ofte dem, der formår at være ondskabsfulde på en underholdende måde... Så kan man spørge sig selv, hvor deres trang til ondskabsfuldhederne kommer fra.

  Dejligt at læse noget nyt fra dig, i øvrigt!

  Meget dejligt.

 2. Steen Schapiro
  9. Aug 2008 11:26
  2

  Frk. Skov er god til at sætte sig selv i centrum, og håne alle andre. Efter min mening, skriver "rants" i stedet for anmeldelser, hvor hun jævnligt harcelerer over alt det hun ikke kan lide, især ved sex og mænd. Hendes artikler bliver nærmest til klummer eller blog-indlæg, hvilket i og for sig er interessant nok - hvis hendes tænkning var interessant. Jeg finder den umoden, selvcentreret, fordomsfuld, bedrevidende og klichéfyldt.

  Mest berømt er hun for sin helt uacceptable anmedelse af Henrik Lists "Bangkok Ladyboys", som slet ikke forholder sig til bogens indhold, men til absolut forhåning af queer (Eini, take note), Lists udseende (!), tanker om sex med ham (jaså) og en række grove fordomme om prostitution - som også skinner igennem i mange andre af hendes indlæg.

  Hendes skrivesprog er super godt, og hun har humor og sans for det absurde - men anmelder er hun ikke, og som debattør er hun for grov og unuanceret.

 3. Eini
  9. Aug 2008 11:49
  3

  @ Camilla

  Tak :) og ja, der er noget om anmelderbetragtningen. Mange anmeldere er knuste kunstnerhåb... uden at generalisere naturligvis ;)


  @ Steen

  "Hendes artikler bliver nærmest til klummer eller blog-indlæg, hvilket i og for sig er interessant nok - hvis hendes tænkning var interessant. Jeg finder den umoden, selvcentreret, fordomsfuld, bedrevidende og klichéfyldt."

  Jeg er enig. Jeg synes, hun har en god power, men hendes verdenssyn er en forkælet lille piges.

 4. Steen Schapiro
  10. Aug 2008 12:54
  4

  Men Eini ... hvor har du egentligt fra, at LCS skulle være "queer-tilhænger"? Hun skriver hånligt om begrebet.

  For som bekendt, er det at være lesbisk, homoseksuel eller misandrisk (principielt kritisk overfor mænds seksualitet) jo bestemt ikke det samme som at støtte queer-begrebet. Mange ser det som en trussel mod deres sædvanlige prædefinerede homo-identitet, andre forstår det bare ikke, eller har travlt med at gøre modstand mod socialkonstruktivistiske eller venstrefløjs-queerfortolkninger.

 5. Eini
  11. Aug 2008 11:48
  5

  @ Steen

  Jeg har det fra hendes blog http://leonorachristinaskov.blogspot.com, hvor det først og fremmest kommer af et helhedsindtryk.
  I marginen har hun en kategori benævnt QUEER, KØN & SEX og som et tilfældigt eksempel skriver hun under "6 skarpe om Feminisme":
  "Nu mener jeg ikke, at kvinder og mænd har noget specifikt, kønsbestemt at byde ind med qua deres køn alene. "

 6. Gunnar
  19. Aug 2008 16:40
  6

  Jeg liker så godt denne bloggen. Mange flotte bilder er det også :-)

  Jeg savner slike blogger på norsk..

 7. Fanny
  21. Dec 2008 10:45
  7

  Jeg er lige lidt nysgerrig: Kan du smide et link el.lign., der viser, at LCS er »selvudnævnt queer-tilhænge«?

 8. Eini
  21. Dec 2008 15:03
  8

  @ Fanny

  Hvis du læser min seneste kommentar i denne tråd, besvarer jeg dit spørgsmål.

Skriv et brev til mig

Eini Carina Grønvold
Eini Carina Grønvold

Arkiv


Tags

Arkiv