Smartlog v3 » Kavalergangen » Spørgsmål om sexarbejde
Opret egen blog | Næste blog »

Kavalergangen

om identitet, køn og seksualitet

Spørgsmål om sexarbejde

6. Feb 2011 13:12, Eini

Jeg blev stillet en række spørgsmål af nogle folkeskoleelever, der laver projekt om prostitution. Dels er det sjovt for mig at se, hvilke spørgsmål, de vælger at stille og hvordan, og dels opsummerer de egentlig meget godt mange af mine tanker om emnet, så jeg vælger at bringe dem her. Måske kan andre få noget ud af dem, måske er der ligefrem grobund for lidt diskussion. Og så havde jeg en lejlighed til at dele disse vidunderlige tegninger, jeg fandt, med jer!

 

  

 

1.       Tror du det er muligt at komme ud af prostitution igen?

Ja. Mit indtryk er, at mange holder op med at sexarbejde, både efter kortere og længere tid.

 

2.       Hvad tror du der får pigerne til at vælge at blive prostituerede?

Først og fremmest handler det jo om penge, som med alle andre jobs. Man arbejder for at tjene penge. Derudover kan der være mange forskellige årsager, men den årsag, jeg er stødt på hos flest sexarbejdere er, at man har mulighed for at arbejde mere fleksibelt og selvstændigt, hvis man ikke passer så godt ind på det "almindelige" arbejdsmarked. Mange af de sexarbejdere, jeg har mødt, er meget temperamentsfulde madammer, som gerne vil gøre tingene på deres egne præmisser.

 

3.      Mener du man skal stoppe dem?

Nej, jeg mener ikke, man skal eller kan forhindre folk i at træffe de valg, de ønsker, når de ikke skader nogen. Der er ingen indikationer på eller beviser for, at sexarbejde pr. definition er skadeligt, selvom mange tror det. Hvis en sexarbejder selv ønsker at forlade branchen, skal der til gengæld være hjælp dertil, men det skal være på sexarbejdernes egne præmisser. Jeg har oplevet, at sexarbejdere bliver meget fornærmede, hvis man antager, de gerne vil forlade deres job. De vil gerne respekteres for deres valg, ligesom alle andre.
Hvis man forbyder det, vil man gøre de problemer, der er i branchen meget større. Det ville være en katastrofe for de kvinder, der arbejder der, især de mindst ressourcestærke.

 

4.       Hvem tror du hjælper de prostituerede under 18?

Mit indtryk er, at der er meget få prostituerede under 18 år. Det er ulovligt at købe sex af en person under 18 år, og ulovligt at reklamere for seksuelle ydelser, hvis man er under 21. Min oplevelse er, at de prostituerede, der måtte være under 18 år, aldrig arbejder fra bordeller, men måske snarere fra internettet, typisk via datingsider og den slags.

 

 

5.        Hvilken måde er bedst at hjælpe dem på? Mener du.

Altid på deres egne præmisser, uden fordomme. Hvis man antager, de er stakler, og de ikke selv oplever sig sådan, har de ikke lyst til at henvende sig. Rådgivning er vejen frem! Rådgivning i, hvordan man bedst gør tingene og hvad man bør undgå. Ligesom med seksualoplysning i det hele taget.

 

 

6.        Hvad tror du konsekvenser er ved at prostituere sig?

 Det er forskelligt fra person til person, som med alt andet. Nogle har det negative konsekvenser for (f.eks. følelse af udstødthed og beskidthed, skam og stigma, følelse af grænseoverskridelse), nogle har det positive konsekvenser for (selvtillid, selvstændighed, bedre forhold til andre mennesker, større selvindsigt) og andre igen tager det måske som et studiejob i et par år og skrider igen uden at de lader sig mærke med det på den ene eller anden måde.

 

 

7.        Tror du på begrebet ”den lykkelige luder”?

 Nej. Men jeg tror heller ikke på begreber som "den lykkelige rengøringsdame" eller "den lykkelige læge". Virkeligheden er ikke så simpel. Ludere er mennesker ligesom alle andre, og mennesker kan være lykkelige og ulykkelige, og det kan de være af mange forskellige årsager. Men hvis spørgsmålet i virkeligheden handler om, hvorvidt jeg tror, man kan trives i jobbet som luder, så er svaret klart ja. Jeg tror ikke, alle gør det, men jeg ved, at mange gør.

 

8.         Er der nogen fordele ved prostitution ifølge dig?

Der er ligesom to måder at besvare det spørgsmål på: I et samfundsperspektiv og hvordan det er for den enkelte. I et samfundsperspektiv synes jeg, sexarbejde er symbol på kvindens ret til at bestemme over sin egen krop og på, at kvinder ikke skal ligge under for den gamle idé om, at de skal være uskyldige jomfruer for at blive respekteret. Og derudover tror jeg, sexarbejderne gør et vigtigt stykke arbejde, ligesom f.eks. læger, psykologer og fysioterapeuter gør det. Mange ville mangle dem, hvis de ikke var der.

De personlige fordele er individuelle, men det gennemgående er selvstændigheden, den spændende kontakt med andre mennesker og de gode penge.

SIO har netop lanceret denne side: http://www.sexarbejderkarriere.dk/ for at sætte fokus på de positive sider ved sexarbejde - som modvægt til alt det negative, der som regel fokuseres på.

 

9.         Hvad er ulemperne?

I samfundsmæssig forstand synes jeg ikke, der er nogen ulemper. Udover at der er ulemper ved, hvordan sexarbejde behandles af samfundet på nuværende tidspunkt. Sexarbejderne har ikke rettigheder, de chikaneres af myndighederne og smides ud af lejemål, uden mulighed for beskyttelse. Derudover betyder den lovmæssige gråzone, sexarbejde befinder sig i, hvor det er ulovligt at "tjene på andres prostitution" ved f.eks. at udleje lokaler til sexarbejde, at sexarbejdere pr. definition må samarbejde med kriminelle for at kunne drive deres erhverv. Loven skal laves om.
På personligt plan kan der være ulemper, hvis man ikke passer til jobbet. Ligesom jeg har hørt om sygeplejersker på psykiatriske afdelinger, der fik det svært pga. deres job, har sexarbejde også nogle aspekter, der gør, at ikke alle vil trives der. F.eks. skal du nok have et afklaret forhold til din seksualitet (hvilket alt for få i det hele taget har, efter min mening), og du skal kunne håndtere den stærke stigmatisering, der følger med at være 'luder'. Men ligesom med sygeplejersker, kan de ting, der er skidt for nogle, være de samme ting, der passer godt for andre.


  

Kommentarer

 1. skoleelever
  15. Feb 2011 08:59
  1

  Hvad vil du gøre hvis Helle Thorning gør prostitution ulovligt? - vil du fortsætte?
  Hvorfor har du valgt at være sexarbejder? - er det pga. pengene?

  xoxo

Skriv et brev til mig

Eini Carina Grønvold
Eini Carina Grønvold

Arkiv


Tags

Arkiv