Smartlog v3 » Kavalergangen » Tre sexslaver og fire feminister
Opret egen blog | Næste blog »

Kavalergangen

om identitet, køn og seksualitet

Tre sexslaver og fire feminister

17. Nov 2008 13:15, Eini

Følgende blev bragt i Politiken (med små justeringer) d. 16. november 2008. 

Faktisk er det overflødigt, at jeg kommenterer artiklen "Politiet har kun fundet tre sexslaver" af Ritt Bjerregaard, Mette Frederiksen, Hanne Vibeke Holst og Sara Blædel (Pol., 5. november). Læsere, der nærstuderede Anne-Marie Steen Petersens spidse illustration, har allerede fået mit budskab.

På tegningen ser man tre sexarbejdere. De ser hverken lykkelige eller ulykkelige ud. De er bare ranke, sexede og optaget af deres forretning. En af dem taler i mobiltelefon. Men i forgrunden, helt ud mod læseren, står der en fjerde kvinde. Hun er elegant klædt. Hun udstråler en autoritet, som vi ikke tillægger pigerne i baggrunden. Hun er en kvinde af det gode borgerskab, og hendes sjæl er tydeligvis forpint af uvilje mod netop de tre sexarbejdere og alt, hvad de, for hende, repræsenterer.

Anne-Marie Petersen fanger i en simpel tegning alt det forkvaklede ved den modstand mod prostitution, som de to forfattere og de to politikere gør sig til talsmænd for. De fire er privilegerede og feterede. Det ligger i deres kapacitet at blive offentlige personer med stor indflydelse på samfundet, og den mulighed har de hver især valgt at udnytte. De kunne også have valgt så meget andet – endda at blive sexarbejdere, hvis det var det, de ville. De fleste mennesker i verden må misunde dem deres mange muligheder.

Men på en eller anden mystisk måde har de fået ind i hovedet, at tilstedeværelsen af sexarbejde ødelægger noget vigtigt i deres liv. Så de bekæmper det. Og for at bekæmpe det, sidestiller de sexarbejde med kvindehandel. De nævner konsekvent de to ting som uundgåelige konsekvenser af hinanden. Det er samme retorik, der bruges, som når sexafholdenhedsforkæmperne i USA sidestiller sex uden for ægteskabet med kønssygdomme og graviditet.

For de fires påståede bekymring for sexslaverne er tydeligvis uden forbindelse til virkeligheden. De beklager sig over, at politiet på et år kun har fundet tre handlede kvinder trods en stor politi-indsats, og de kræver mere præcise tal for antallet af ofre for menneskehandel. Men hvem siger, at der er så mange flere?

Forskningen viser et ganske andet billede af menneskehandel i forbindelse med sexarbejde end den skingre og virkelighedsfjerne stereotyp med tvungne kvinder, der må betjene 25 kunder om dagen. Vi taler om kvinder, der har et projekt, en vilje. Sine Plambech og Anders Lisberg skrev om det i en meget interessant kronik her i Politiken den 29. september. En gruppe nordiske forskere har også netop præsenteret en rapport om det på en konference i Stockholm. Men i de fire feministers fremlægning har de prostituerede, migranter eller ej, ikke anden vilje end den de fire, som selvudnævnte repræsentanter for kvindekønnet, tillægger dem.

At kvinderne selv har valgt sexarbejde står ikke i modsætning til, at de er eksponerede for udnyttelse. Og denne udnyttelse skal vi bekæmpe. Men det bliver bestemt ikke bedre af, at det officielle Danmark ikke vil acceptere den virkelighed, de udenlandske sexarbejdere lever i. Eller de valg, de træffer. Man trækker en seksualmoral ned over hovedet på dem. Man nægter dem rettigheder, man stigmatiserer dem, man lader politiet gennemføre razziaer mod dem, tilsyneladende uden andet formål end chikane. Og så undrer man sig over, at der er nogle, der prøver at udnytte deres behov for beskyttelse.

Det er blandt andet Ritt Bjerregaard og Mette Frederiksen, der som politikere har ansvaret for denne virkelighed. Så man kan ikke læse det som andet end hykleri, når de bagefter gør sig til af en omsorg over for de udenlandske sexarbejdere. Ligesom kvinden på tegningen, kigger de fire feminister forargede væk, i stedet for at kigge på de kvinder, det handler om.

Og hykleriet bliver suppleret med mytedannelse. De fire kalder det for eksempel et faktum, at de sociale organisationer har mødt 250 kvinder, der potentielt er ofre for menneskehandel. Men det er et falsum. Faktum er, at de sociale organisationer har haft kontakt til i alt 250 udenlandske kvinder. Mange af dem, ved de med sikkerhed, ikke er ofre for menneskehandel. Mange andre har de blot talt i telefon med, eller de har mødt dem flygtigt på gaden og udvekslet nogle få ord, men uden at ane, om de er ofre for noget som helst andet end en vulgær udlægning feminisme.

For det er netop ligestillingskortet, de fire trækker som deres sidste trumf. Men deres budskab har intet med ligestilling eller virkelig feminisme at gøre. At kvinder med mange muligheder bekæmper kvinder med få muligheder er blot et eksempel på, at kvindesagen er blevet kidnappet af selvudnævnte profeter, der kun arbejder for deres egne egoistiske interesser.

En ægte feminisme giver hver enkelt kvinde muligheder – på hendes egne præmisser og efter hendes egne ønsker. Også hvis hendes præmis er, at hun mangler penge, og hendes ønske er at bruge sin seksualitet til at tjene dem. På den måde er det sexarbejderne, der er forrest i kampen for andre kvinders rettigheder. Deres valg er ekstremt, men det er accepten af de ekstreme valg, der giver plads til alle andre valg.

Kommentarer

 1. Daniel Dalgaard
  17. Nov 2008 15:35
  1

  Er det dig, der er forfatteren?

 2. Cecilie
  17. Nov 2008 15:54
  2

  Dette fortjener gentagelse:

  "At kvinder med mange muligheder bekæmper kvinder med få muligheder er blot et eksempel på, at kvindesagen er blevet kidnappet af selvudnævnte profeter, der kun arbejder for deres egne egoistiske interesser."

 3. Camilla
  17. Nov 2008 16:33
  3

  Eini, jeg ligger paa knae for dig! Hold kaeft, hvor er det godt og lige paa kornet. Ikke maerkeligt, at Politiken optog det.

 4. Cecilie
  17. Nov 2008 17:13
  4

  Nu Camilla nævnte det - det er faktisk lidt vildt at det kom i Politiken af alle aviser. Det er ellers ikke deres sædvanlige stil at give taletid til folk der mener noget andet end at prostitution er noget skidt. Jeg tror det er et tegn på at folkestemningen har rykket sig en del over det seneste stykke tid.

 5. Ole
  17. Nov 2008 18:23
  5

  Glimragende skrevet!
  Situationen minder mig om 1800tallets borgerlige hattedamer, der vil "hjælpe" de "stakkels" arbejderkvinder ved at forhindre dem i at fornedre sig selv og sin "kvindelighed" ved at arbejde, istedet for at kæmpe for bedre arbejdsvilkår. (Det er iøvrigt blot noget jeg lige fandt på, og altså ikke kan dokumentere, men mon ikke noget lignende har fundet sted?)

 6. tsn
  17. Nov 2008 19:34
  6

  @ Eini

  Hatten af herfra. Det er meget, meget velskrevet og rammer kernen.

 7. Lejla
  17. Nov 2008 21:16
  7

  Som du allerede ved, Eini, synes jeg det er helt fantastisk.

  At Politiken havde en så kritisk tegning til ledsage det debatindlæg, som Eini svarede på, siger også at de gerne vil forholde sig kritisk overfor emnet og overfor dem der taler for et forbud, overfor dem der på en fuldkommen skamløst manipulerende måde sidestiller fakta, som det Forfærdelige 4 kvartet bestående af socialdemokrater og krimiforfattere gør.

  Og så var det jo super godt at Eini sendte dette debatindlæg til dem, lige i rette tid, og nu må vi håbe at stemninger er ved at vende.

 8. ellen-kathrine
  22. Nov 2008 20:44
  8

  Flot blog du har. Masser af lækre fotos af dejlige sexede kvinder.

 9. Thulla
  23. Nov 2008 16:57
  9

  Jeg er lige vendt hjem fra Venedig og har først fået læst dit debatindlæg nu. Jeg synes du har fat i nogle meget væsentlige pointer, og det er modigt og stærkt at du går i kødet på de fire kvindemennesker, der er åh så politisk korrekte, og helt sikre på at de har fat i den tykke ende. Det må være de prostituerede det handler om - hvad de tænker, mener, føler. Det er så let at dømme andre, at udråbe sandheder. I stedet for at gå til kilden med ægte interesse, fordomfrihed og nysgerrighed. Tanken strejfer unægteligt én om de damer (altså Rit og co.) ganske enkelt trænger til kølle ....

 10. Zenia
  4. Dec 2008 15:06
  10

  Også masser af stjerner herfra! (Og tak for sidst, det var hyggeligt at møde dig :) ) - jeg er ikke så aktiv i blogland for tiden og har faktisk først set dit indlæg her nu ... men hvor er det godt skrevet. Jeg er helt enig med Cecilie i, at den formulering hun quoter, fortjener at blive fremhævet!

  Jeg har gået og tænkt lidt på en sammenhæng mellem den her måde at forstå prostitution og så det begreb, der er fremme i tiden som kritik mod nutidens forældre: curlingforældre ... forældre, der fejer alle forhindringer væk foran børnene, så de ikke risikerer at få knubs på livets barske vej.

  Det er som om, "vi" har et tankemønster, der siger, at hvis noget er "ikke-godt", så skal det forbedres eller allerhelst undgås. En enkeltstående ubehagelig oplevelse får lynhurtigt et skær af traume, selvom det ikke nødvendigvis behøver få den udgang. Fordi vi ved, at nogle mennesker har brug for at gå til psykolog for at bearbejde sorgen over deres bortløbne kat (og det synes jeg for så vidt ikke, man skal pege fingre af), så antager man, at "bortløben kat" er en potentielt traumatisk oplevelse. Når andre så "bare" bliver kede af det over, at deres kat er forsvundet, vækkes omverdens bekymring: "hun er ked af det - mon ikke, hun har brug for professionel hjælp?"

  Det er selvfølgelig sat lidt på spidsen - og heller ikke videre godt gennemtænkt, men kan du følge tankegangen?

 11. Eini
  10. Dec 2008 16:19
  11

  Tak til alle for de søde kommentarer. Jeg beklager, at jeg ikke har svaret noget før, men de er dybt værdsat.

  @ Ole
  Hattedame-sammeligningen er udbredt og, så vidt jeg forstår, med en vis ret. Disse hattedamer eksisterede, og om ikke andet er sammenligningen brugbar for dens billedlige styrke. Men nogen burde i virkeligheden sætte sig ned og grave til bunds i, hvad disse hattedamer præcist var. Måske gør jeg det en dag.

  @ Daniel
  Ja :)

  @ Zenia
  Jeg synes, du har aldeles godt fat i det med "curlingforældre". God observation. Især din analyse med "den bortløbne kat" er skarpt set.

  @ Thulla

  Dejligt at se, du læser med her :)

  "Det må være de prostituerede det handler om - hvad de tænker, mener, føler. Det er så let at dømme andre, at udråbe sandheder. I stedet for at gå til kilden med ægte interesse, fordomfrihed og nysgerrighed."

  Det har du så evigt ret i.

  @ Cecilie og Lejla

  Jeg har også en følelse af, at folkestemningen har vendt sig en lille smule. Kriminaliseringsfløjens argumenter og udelukkelsen af andre argumenter bliver ikke opfattet så "selvfølgeligt" længere.


Skriv et brev til mig

Eini Carina Grønvold
Eini Carina Grønvold

Arkiv


Tags

Arkiv