Smartlog v3 » Kavalergangen » Undskyld Pernille
Opret egen blog | Næste blog »

Kavalergangen

om identitet, køn og seksualitet

Undskyld Pernille

13. Jun 2008 12:09, Eini

I ”Turen går til Brasilien” er der vejledning til, hvordan man som turist får de bedste oplevelser, når man besøger Brasilien. Der er guides til shopping, spisesteder og must-sees. Muligheder for vesterlændingen med den bugnende pengepung for at købe sig en god og spændende ferie. De mennesker, man køber sin aftensmad eller nye kjole af, lever antageligvis ikke under forhold, vi her i Danmark ville vurdere som ”anstændige”, men de er taknemmelige for dig og dine penge, for det skaffer dem mad på bordet. Nu forstår jeg mig ikke på Brasiliens specifikke økonomiske situation, udover at der er lidt rigeligt med korruption, men jeg ved dog så meget, at det er et land med stor fattigdom, og at turisme er en måde, hvorpå man kan tjene penge i Brasilien.

Brasilien er på mange måder et land, der ligger langt fra vores virkelighed. Og derfor kan en rejseguide være behjælpelig, når man vil udforske denne anderledes verden.
I Brasilien har man f.eks. et markant anderledes forhold til sex. På den ene side er der mange tabuer (f.eks. utroskab og homoseksualitet) og på den anden side er der en stor seksuel udadvendthed. Vi kender det fra billederne fra det årlige karneval, hvor man som menneske med hang til smukke kvindekroppe får lyst til at tage et smut til de frodige numsers land.
I Brasilien er prostitution sågar lovligt, så hvad ville være mere naturligt end at vejlede den småliderligt nysgerrige turist til, hvordan han/hun får den bedste betalte seksuelle oplevelse.Prostitution er ganske vist hverken fuldt lovligt eller fuldt ud accepteret i Danmark, men i ”Turen går til Holland” er der jo også en udførlig guide til landets coffeeshops på trods af, at hash jo som bekendt er direkte ulovligt i bogens ophavsland.
Således er der også et helt afsnit under ”praktiske oplysninger” i Turen går til Brasilien”, der dedikeres til en vejledning af, hvordan man bedst køber sex som turist i landet.
Dette blev åbenbart for meget for SF’s Pernille Vigsø Bagge, som fandt det ” problematisk, at »Turen går til Brasilien« indeholder en fuldstændig reklameagtig tilgang til sexkøb og en fuldstændig blind accept over for de prostitueredes elendige situation”


Ud fra hendes moralske forestilling er prostitution jo noget skidt. Hun beskriver det således som ”ude af tråd med den virkelighed, vi lever i, hvor vi med alle midler prøver at bekæmpe prostitution”.
Det er den virkelighed, hun lever i. Hun er vokset op i et land, hvor den slags er både fjernt i form af vores indadvendte seksualkultur og vores generelle velstand. Men Brasilien er et andet land, og vi er gæster der. De har andre normer end os, og at antage, at vi ved bedre end dem er en arrogance, jeg personligt ikke bryder mig om. Man tager jo ikke på samme måde afstand fra Coffeeshops, selvom man går ind for det danske cannabis-forbud. Det er i hvert fald mit indtryk, at man vurderer, at det må være Hollands egen sag. Pernille har heller ikke brokket sig over Red Light District-guiden i ”Turen går til Holland”. Men modsat vores næsten-naboer Holland, opfattes Brasilien som det her syndige uland, der ikke kan tage vare på sig selv. Og derfor er vi altså ikke gæster der. Vi er de ansvarlige voksne.

Pernille skriver altså et harmt brev til Politikens forlag, som har udgivet bogen, og det kunne så blive ved det. Mon ikke diverse forlag modtager et par af den slags ”gamle damer, der vil brokke sig”-breve. Men det er netop her, historien bliver ekstra interessant. For ikke nok med, at forlaget lover at fjerne afsnittet i næste udgave af Brasilien-guiden, forlagschef Søren Sattrup sender også en personlig undskyldning til Pernille. En personlig undskyldning. Som om, bogen har fornærmet hele kvindekønnet og Pernille Vigsø Bagge er repræsentant for os alle sammen. Pernille godtager heldigvis undskyldningen, så nu kan alle vi velnærede danske kvinder sove trygt igen. For vores kvindernes Jesse Jackson har sørget for, at de brasilianske prostituerede har mistet en hel masse danske kunder.

Links:

http://www.berlingske.dk/article/20080612/danmark/80612077/

http://politiken.dk/tjek/rejser/guideboger/article523080.ece

Kommentarer

 1. Frække Rikke
  13. Jun 2008 13:33
  1

  Hej du

  Godt indlæg og god pointe. Det irriterede også mig grusomt at 1. der skulle undskyldes 2. der skulle undskyldes personligt, så det glade budskab kunne blive transmiteret til de såkaldte medsøstre gennem matriarken ;-)

  Jeg ved ikke nok om prostitution i Brasillien til at sige kloge ord.

  Rikke

 2. Camilla
  13. Jun 2008 17:12
  2

  Enig med den Frække - velreflekteret og velskrevet indlæg.

  Desværre har jeg aldrig selv været i Brasilien, men ingen tvivl om, at landet står på min ønskeliste.

  Mit indtryk fra folk, der har været der, er dog, at man dér kan se en fattigdom og en elendighed som siger spar to til det meste af, hvad man f.eks. kan se i andre sydamerikanske lande. Langt størstedelen af de prostituerede i Brasilien tilhører formentlig den absolutte underklasse (som størstedelen af det brasilianske samfund mig bekendt tilhører), og deres liv er sikkert ofte hvad vi ville betegne som yderst elendigt. Men det adskiller dem jo ikke fra andre medlemmer af underklassen.

  Tjah, hvad skal man sige om en guide til købesex i en almen guidebog? På mig virker det umiddelbart lidt vulgært, i en bog, der i høj grad henvender sig til familier og folk med "almindelige" turist-agtige ambitioner (Turen går til... er jo ikke ligefrem henvendt til de særskilt eventyrlystne, i hvert fald ikke primært). Det samme vil jeg mene om afsnittet om coffee shops i Turen går til Holland - måske kan det ikke betegnes som "vulgært", men i hvert fald på grænsen til det unødigt kontroversielle i en sådan type bog.

  På den anden side kan man måske på den måde spare nogle turister for ubehagelige og farlige oplevelser, hvis de har tænkt sig at købe sex. Man kunne også forestille sig, at de anbefaler steder, hvor de prostituerede har relativt gode forhold.

  Og på den tredje sider aner jeg reelt ikke et klap om, hvad der står i det købesex-afsnit, så det er lidt svært for mig at bedømme det :-).

  Men ellers helt enig i dine principper: Vi kan ikke tillade os at være de bedrevidende voksne, blot fordi vi er rige og de er fattige. Det er også en af mine kæpheste.

  Og at Pernille Bagge skulle have en personlig undskyldning er jo grinagtigt ud over alle grænser. Men det var vel retfærdigvis på forlagets initiativ, og ikke på hendes eget, at undskyldningen ligefrem skulle være personlig?

 3. Høgen
  13. Jun 2008 23:49
  3

  Ja, så er der en noget mere diskret håndsrækning i f.eks. Turen går til Paris:

  "Prostitution.
  Prostitution er ikke ulovlig. Tager man anstød af det, så undgå kvarteret syd for Place Pigalle, specielt i aften- og nattetimerne, samt dele af Bois de Boulogne og Vincennes."

  Jeg tror s'mænd selv Pernille kan holde ud at have denne bog i lommen ;)

 4. Camilla
  14. Jun 2008 01:03
  4

  Hehe, ja - desværre bliver de nok nødt til at ændre den første sætning engang i den nærmere fremtid. Sarkozy arbejder på at indføre prostitutionsforbud.

 5. Henrik
  14. Jun 2008 09:43
  5

  Mennesker med forstand på Brasilien har engang fortalt mig, at landet, der er en af verdens største økonomier, besidder enorme rigdomme, men desværre kan man ikke finde ud af at fordele disse retfærdigt. Brasiliens store gæld, samt en udbredt korruption gør deres for at forværre leveforholdende.

  Kriminaliteten er i øvrigt aldeles forfærdelig. Alene i Rio bliver tusindvis af mennesker dræbt hvert år, og kidnapning er en storindustri. Muligheden for at få hiv er heller ikke lille.

  Skal man bevæge sig rundt i de brasilianske storbyer, er det en god ide at se lidt fattig ud. Mange rige brasilianere kører rundt i små, ikke-prangende, men skudsikre biler i håb om at narre eventuelle gangstere. Skudsikkert modetøj er også blevet et stort hit i Brasilien.

  Men det må forresten være interessant at bo i et land, hvor man har vigtigere ting at tænke på end tørklædedebatter.

 6. Camilla
  14. Jun 2008 10:13
  6

  Haha - skudsikkert modetøj. Hvor cool :-). Nu får jeg lyst til at tage derned bare for at anskaffe mig noget sådant.

  Jeg er også fascineret af de lande, hvor man faktisk har vigtige problemer at beskæftige sig med. Men det er egentlig en lidt forkælet fascination - jeg gør en del for at huske mig selv på, at jeg trods alt er taknemmelig for at være født i et af de lande, hvor problemerne ikke er så store.

 7. Henrik
  14. Jun 2008 16:21
  7

  Camilla

  Jeg så en fransk doku for et par år siden. Den med det skudsikre modetøj er god nok - også til børn. En nat for ikke så længe siden var også et par programmer om Brasilien omhandlende kidnapninger af fodboldstjerners mødre samt ture til slumkvartererne med et Sao Paulo-anti-kidnapnings team, hvis leder bad bønner aftenen forinden turen ud i slummen. Politiet har mistet mange folk på den konto.

  De rige Brasilianere er ikke til at komme i nærheden af, da de gemmer sig bag beton, gitre og bevæbnede vagter, så gangsterne går i højere grad efter middelklassen og indtager jævnligt hele højhuse, som de så plyndre fra ende til anden. Jeg kunne forstå af det franske program, at de såkaldte "panic rooms" solgte godt.

  Men som gangsterne i Brasilien plejer at sige: "Politikerne plyndrer landet med deres kuglepenne. Vi plyndrer det med pistoler."

  På visse punkter ser vi ud til at have det bedre i DK. Blot har jeg en mistanke om, at brasilianerne oplever mere livsglæde og frihed. De ser i alle tilfælde mere smilende ud, i modsætning til de danskere jeg støder ind i dagligt, som ikke har andet at bekymre sig om end andre menneskers helt lovlige sexkøb, nye fladskærme, computere og badeværelser, DSBs forsinkelser og eventuelt også fremmede kulturers beklædningsgenstande.

 8. Camilla
  14. Jun 2008 20:04
  8

  " ...og indtager jævnligt hele højhuse, som de så plyndre fra ende til anden."

  Gys, det lyder hæsligt.

  Ja, jeg ville også få bygget et panic room i en vis fart.

  Svært at forstå, hvordan mennesker kan være glade og smilende i et land, hvor noget sådant kan ske. Men jeg ved det godt - vores rigdomme gør os ikke lykkelige.

  Det er virkelig et komplekst spørgsmål, hvad der egentlig bidrager til et liv med glæde og tilfredshed.

 9. TheHumanStain
  15. Jun 2008 00:23
  9

  Det, som slog mig ved PVB's reaktion, var følgende: I sin klage kommer hun med nogle postulater, som i hvert fald i deres generalisering er usande - det om de prostitueredes elendige situation. PVB har givetvis læst undersøgelserne, og hun ved, hun stikker en plade.

  Men dermed har hun altså succes med at presse forlaget til at ændre teksten - en tekst, hvis berettigelse man kan diskutere lidt frem og tilbage, men hvis sandhedsværdi ingen betvivler. Dem som har sagt sandheden, må rødmende undskylde, mens løgnernen, som tilhører samfundets magtelite, er dagens kvinde i skysovs.

  Det har nogle lidt bredere perspektiver. Det er absolut ikke noget sundt samfund, hvor den slags forekommer med en så stor selvfølgelighed. Det fører mig frem til en af mine yndlingspointer: Velfærdsstaten er død. Vi går og venter på, at noget andet skal komme i stedet, og i mellemtiden ser det ikke kønt ud.

 10. Henrik
  15. Jun 2008 04:24
  10

  Camilla

  Jeg tror man vænner sig til fare - det bliver hverdag. Og man kan jo ikke være i alarmberedskab døgnet rundt.

  Men det var en interessant dokumentar, specielt samtalerne med flere tidligere kidnapningsofre, der i øvrigt jævnligt kom på det lokale psykiatriske center for kidnapningsofre, var spændende.

  Det med højhusene er ret utroligt - men risikoen for at blive ramt af et sådan angreb er lille, da der er så mange af dem. En bruger på en skyskraberside jeg engang besøgte hævdede, at man havde registreret ca. 40.000 huse over 12 etager i Sao Paulo !! Når man zoomer ind på byen i Google Earth virker dette tal ikke urimeligt. Et 60-80 km langt byområde tæt pakket med bygninger, motorveje og mennesker.

  http://en.wikipedia.org/wiki/S%C3%A3o_Paulo

 11. Henrik
  15. Jun 2008 22:18
  11

  Men bortset fra det, så ser det ud til, at de brasilianske megabyers trængsler er ved at være et overstået kapitel. Gudernes nyeste udspil, den altfavnende, forbedrende og opdragende moderfigur, står klar til at at løse sociale problemer og jage sexkunder i alle dele af verden.

 12. Høgen
  15. Jun 2008 22:38
  12

  @Henrik

  Øøh... hvem mener du, Dorit Otzen? ;-)

 13. Henrik
  16. Jun 2008 10:33
  13

  Høgen

  For mig er de alle det store moderdyr - det skifter bare udseende fra tid til anden (men jeg tænkte vist på Bagge). Og hun virker i det mindste lidt kærlig, i modsætning til visse andre.

 14. Høgen
  19. Jun 2008 11:59
  14

  @Camilla

  Tilgiv min nysgerrighed, men er du den samme "Camilla", som har skrevet en del i den endeløse debat på www.information.dk/160367 ?

 15. Camilla
  19. Jun 2008 17:04
  15

  Høgen

  Ja, det er mig.

 16. Høgen
  20. Jun 2008 00:21
  16

  @Camilla

  Hvorfor har du egentlig ikke din blog mere? Jeg nød navnlig præsentationen med den gode og den onde hund.

 17. Camilla
  20. Jun 2008 11:06
  17

  Høgen

  Af flere grunde, bl.a. tidspres. Jeg skrev et afsluttende indlæg om, hvorfor jeg nedlagde bloggen, men det fik alle vist ikke læst, før jeg en uges tid efter besluttede mig for at trykke på "delete" :-).

  Jeg slettede den, fordi der blev ved med at løbe kommentarer til gamle indlæg ind.

  Jeg synes også stadig, at ordsproget om den gode og den onde hund er genialt :-).

 18. Høgen
  20. Jun 2008 14:05
  18

  @Camilla

  Ja da, det indianske ordsprog er bestemt genialt. Og din efterfølgende udmøntning af ordsproget interessant - og ikke helt forståelig ;-)

Skriv et brev til mig

Eini Carina Grønvold
Eini Carina Grønvold

Arkiv


Tags

Arkiv